Kneeboards een leuke variatie op wakeboarden

De Leistert

Kneeboards worden steeds populairder. Maar wat zijn kneeboards en wat kun je ermee? Er zijn twee verschillende board types waarmee je kunt kneeboarden. Je hebt namelijk kneeboards om te waterskiën en om te golfrijden. De boards waarmee je kunt golfrijden (surfen) zijn breder dan een surfboard en hebben een ronde neus. De boven bedekking is van rubber omdat je er op je knieën op zit. Ze lijken veel op surfboards, maar zijn korter. Je staat niet op een kneeboard, maar je zit op je knieën. De kneeboards voor het waterskiën zijn kleiner, tussen de 90 en 150 centimeter en hebben minder drijfvermogen. De snelheid bij waterski kneeboards is hoog waardoor ze niet hoeven te drijven. Omdat je bij kneeboarden op je knieën zit ligt het zwaartepunt lager en daardoor heb je meer balans op het water. Door de snelheid en het lage zwaartepunt kunnen veel trucs worden uitgehaald.

Met een kneeboard kun je veel trucs uithalen

Dat kneeboards steeds populairder worden is te danken aan het feit dan kneeboarden snel gaat en dat je door een laag zwaartepunt allerlei trucs kunt uithalen. Omdat dit er spectaculair uitziet is er veel interesse in deze sport. Maar met alleen een kneeboard ben je er nog niet. Het nadeel van kneeboarden is dat je, als je tenminste niet gaat kneeboarden aan een kabelbaan, ook een boot nodig hebt. Je kunt, als je achter een boot wil kneeboarden, dit ook nooit alleen doen. Heb je een boot tot je beschikking en wil er iemand met die boot varen? Dan kun je binnen de kortste tijd die spectaculaire kunsten zelf uit proberen.

Wat heb je nodig om te kunnen kneeboarden

Wil je met de waterski variant van kneeboarden beginnen dan moet je in elk geval goed kunnen zwemmen. Wanneer je in het water terecht komt moet je naar de kant kunnen zwemmen of je zolang kunnen redden tot je weer achter de boot kunt hangen. Bij kneeboarden is, voor je eigen veiligheid, een helm en een zwemvest verplicht. In plaats van een gewoon zwemvest kun je ook een impact shield (zwemvest dat je lichaam beschermt bij harde valpartijen) dragen. Je hebt natuurlijk een kneeboard nodig en een lijn van minimaal 15 tot maximaal 25 meter lang die aan de boot wordt bevestigd en een handvat heeft dat je vasthoudt.

Welke kneeboards zijn goed?

Je eigen gewicht is een belangrijk gegeven bij het kopen van een kneeboard. Zo kun je kiezen voor een kneeboard met een lengte van 132 centimeter als je onder de 120 kilo weegt. Als je beginner bent koop dan een kneeboard met veel stabiliteit, maar dat wel geschikt is om scherpe bochten mee te maken. Als beginner kun je ook het beste een kneeboard kiezen met een starthaak of een alles in één kneeboard set. Wil je springen, stunts uithalen en draaien dan kom je al gauw uit bij een wendbaar dus professioneel kneeboard. Welk kneeboard je ook kiest let wel op het maximale gewicht dat het board kan dragen. Bekijk ook goed hoe de bovenste laag van het board eruitziet. Je wilt wel comfortabel op je knieën op het kneeboard zitten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *